Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

DASOPROSTASIA HOLARGOU


2 σχόλια:

  1. Από το έτος 1996 η εθελοντική υπηρεσία δασοπροστασίας μετέχει ανελλιπώς στη δασοπροστασία/δασοπυρόσβεση του όρους ΥΜΗΤΤΟΥ.

    Από το έτος 1999 ενταχθήκαμε στο Δήμο Χολαργού ως Ν.Π.Δ.Δ. (αρ. αποφ. 135/8-12-1999).

    Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και δράση της υπηρεσίας στη δασοπροστασία είναι σε 24ωρη βάση, καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, (ΜΑΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ).

    Στο τομέα της δασοπυρόσβεσης διαθέτουμε την Ομάδα ΄Αμεσης Επέμβασης, (Ο.Α.Ε.), όπου μετέχουν εκπαιδευμένοι εθελοντές δασοπυροσβέστες από αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Από το έτος 1997 έως και το 2008, η εθελοντική υπηρεσία έχει μετάσχει επιχειρησιακά υπό τις διαταγές του Π.Σ. σε πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε ΥΜΗΤΤΟ, ΠΑΡΝΗΘΑ, ΠΕΝΤΕΛΗ, Ν. ΜΑΚΡΗ, ΡΑΦΗΝΑ, ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, κ.λ.π., άλλοτε δρώντας επικουρικά και άλλοτε σε απ ’ευθείας επιχειρήσεις στα μέτωπα πυρκαγιάς.

    Πραγματοποιούμε συνεχείς δενδροφυτεύσεις στον ορεινό όγκο του ΥΜΗΤΤΟΥ και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και ελέγχους για λαθροθηρία και ρίψεις μπαζών που ως συνέπεια έχουν την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

    Όλα τα μέλη της υπηρεσίας πραγματοποιούμε εθελοντική αιμοδοσία για τη τράπεζα αίματος του Δήμου Χολαργού, δύο (2) φορές ετησίως.

    Επίσης τον Δεκέμβριο του 2008 επισκεφτήκαμε το Λύρειο Ιδρυμα στο Νέο Βουτζά Αττικής, όπου προσφέραμε πολύ αγάπη και δώρα στα παιδιά.

    Επίσης μετέχουμε στο σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και στο τομέα Π.Σ.Ε.Α. του Δήμου Χολαργού. Επιχειρησιακά, υπαγόμαστε στο σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ν.Ο.), σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων ή εκτάκτων αναγκών.

    Τέλος αποτελούμε Μέλη του Σ.Π.ΑΥ., (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης ΥΜΗΤΤΟΥ) και μετέχουμε σε όλα τις δραστηριότητες του Συνδέσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρώτη δεκαετία του αιώνα που διανύουμε σχεδόν πέρασε. Η επόμενη θα είναι και η πιο κρίσιμη, διότι από τις επιλογές που θα εφαρμοστούν σε διεθνές και εθνικό επίπεδο θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό το μέλλον του πλανήτη.

    Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση πλήττει παγκοσμίως τις χώρες, ακόμα και τις πλουσιότερες εξ’ αυτών, οι δυσμενείς συνθήκες θα αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να

    « περικόψουν» τη χρηματοδότηση για ένα πιο πράσινο περιβάλλον και αναπόφευκτα, με ότι αυτό συνεπάγεται, θα υπάρξει στασιμότητα, ενώ οι πηγές που μόλυναν, θα συνεχίσουν να μολύνουν ανενόχλητες.

    Επιβάλλεται λοιπόν όλοι οι πολίτες να ενεργοποιηθούμε και με εθελοντική εργασία να προσφέρουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας ένα φιλικό και υγιές περιβάλλον που μας αξίζει!

    Σε αυτή λοιπόν τη κρίσιμη συγκυρία, θα πρέπει κάθε χώρα να δρομολογήσει τις καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές στα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, για να συμβάλλει έτσι και στην αντιμετώπιση των παγκοσμίων προβλημάτων.

    Στη πατρίδα μας υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όμως παρήγορο είναι, ότι αυξάνεται η συνειδητοποίηση των πολιτών, γιατί διαπιστώνουμε όλοένα και περισσότερο ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι αλληλένδετη με τη ποιότητα του περιβάλλοντος.

    Η ίδια η φύση μας δίνει το ασφαλέστερο κριτήριο για τις επιλογές μας.

    Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί σήμερα, είναι να προσαρμόσουμε και εφαρμόσουμε αποτελεσματικά την μέχρι τώρα γνώση μας για τη προστασία του περιβάλλοντος και να πράξουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποβάθμισε οικολογικά τη ζωή μας και το πλανήτη, δίνοντας τέλος στο ολέθριο σπάσιμο των «κύκλων της φύσης».

    Η εγκυκλοπαίδεια Britannica περιγράφει γλαφυρά αυτή τη διατάραξη, ως «αναντίστρεπτη τάση προς την αταξία».



    Είναι φανερό ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Σε σχέση όμως με προηγούμενες δεκαετίες, έχουμε ευαισθητοποιηθεί περισσότερο στα εν γένει οικολογικά προβλήματα, όπως στο ενεργειακό, στη διαχείριση των αποβλήτων και εφαρμογή βιωσιμότερων επιλογών, την ανακύκλωση υλικών, τη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών, στο τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων, στο ποσοστό πρασίνου στις πόλεις, στην ανακήρυξη προστατευόμενων περιοχών ιδιαιτέρου κάλλους και στη προστασία και διασφάλιση των ήδη υπαρχόντων περιοχών.

    Στη χώρα μας έχουμε μεγάλο ποσοστό δασικών πυρκαγιών και δυστυχώς η πρόβλεψη των επιστημόνων για την επικείμενη λειψυδρία, δεν θα δώσει ούτε μία ευκαιρία στα δάση να αναγεννηθούν, (όπως γινόταν αιώνες τώρα), από μόνα τους. Η ερημοποίηση είναι προ των πυλών.

    Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας, εξαρτάται από εμάς η αποτροπή του εφιάλτη των κλιματικών αλλαγών έστω και την ύστατη στιγμή, επιβάλλεται να γίνουμε όλοι κοινωνοί της λύσης.

    Ο ατομικισμός και η αδιαφορία, (εύστοχα «ωχαδελφισμός»), σε ότι αφορά το περιβάλλον, είναι έγκλημα εναντίον των εαυτών μας, αλλά και των επόμενων γενιών.

    Για την επιτυχία των προσπαθειών, αλλά και την αντιστροφή της ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, η αρμονική συνεργασία των τριών παραγόντων/πρωταγωνιστών της κοινωνίας μας,

    α) της επίσημης πολιτείας,

    β) της τοπικής αυτοδιοίκησης

    γ) των φορέων της κοινωνίας και των πολιτών.



    Έφτασε ο καιρός να ψηλαφίσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη ίδια τη φύση που πληγώνουμε. Στο νερό που τελειώνει. Στα δάση που ξεψυχάνε. Στον αέρα που μας πνίγει……….



    Με εκτίμηση,

    Γιώργος Χατζηεμμανουήλ

    Εθελοντής Δασοπυροσβέστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή